Wat te doen met het as van de houtkachel?

Wat doet u met het as van uw houtkachel? Houtas is goed te gebruiken als meststof in uw tuin. Met name voor moestuinen is houtas erg geschikt. Hoe dit komt? Bij het verbranden van zuiver hout verbrandt de organische stof en blijven opneembare mineralen over. Hier kunnen de groenten of het fruit in uw moestuin goed van groeien. Ook veel planten blijven gezond dankzij houtas. Verzamel vanaf nu de as van uw houtkachel, zodat u in het voorjaar uw tuin kan verrijken. Goedkoopste kachels vertelt u graag meer over wat u kan doen met het as van uw houtkachel.

Wat zit er in houtas?

De opneembare mineralen die overblijven van houtas zijn een rijke bron van kalium, kalk en sporenelementen. De exacte samenstelling hiervan is verschillend per houtsoort en de manier waarop u stookt. Hoe heter u stookt, hoe beter dit is voor het houtas. Hoe meer opneembare mineralen er in uw houtas zitten, des te beter is dit voor uw tuin. Planten groeien beter, blijven gezond en in bloei. U moet er rekening mee houden dat u uitsluitend schoon hout stookt. Stookt u met geïmpregneerd tuinhout of bevat uw hout verfsporen? Dit houtas bevat chemische verbindingen, wat niet goed is voor uw tuin.

Hoe moet u houtas verzamelen?

In de koudere maanden, wordt er weer volop gestookt. Dat is hét moment om uw houtas op te sparen. Bewaar het houtas kurkdroog. In water lost het op. Het as moet goed verbrand zijn. Dit ziet er grijs uit met zo min mogelijk kooltjes. Het hout is in dit geval optimaal verbrand, waardoor de as maximaal vruchtbaar is.

Houtas in uw tuin gebruiken

Om houtas in uw tuin te gebruiken, strooit u het as over de bedden. Doe dit aan het einde van de winter. Strooi ongeveer 50-70 gram per vierkante meter en hark de as licht in. Dit klinkt eenvoudig, maar toch worden er nog wel eens fouten gemaakt. De meest voorkomende fouten zijn:

  • U mag geen houtas toepassen wanneer uw bodem een (te) hoge pH waarde heeft. Ofwel, een te hoge zuurtegraad.
  • Gebruik geen grote hoeveelheden. Houtas is sterk geconcentreerd.
  • Strooi niet tijdens de winter. U strooit het houtas pas tijdens de groeiperiode van uw planten, anders spoelt het snel uit.

Houtas heeft ook andere toepassingen in uw tuin. U kan er slakken mee bestrijden of de pH waarde van uw grond verhogen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van houtas?

Voor meer informatie over wat te doen met as van uw houtkachel, kan u terecht bij Goedkoopste kachels. U kan ons telefonisch of per mail bereiken. Telefonisch bereikt u ons op 085-3010266. Per mail zijn wij te bereiken op het e-mailadres klantenservice@goedkoopstekachelpijpen.nl. Mocht u geïnteresseerd zijn in een houtkachel, bekijk ons brede assortiment en vindt een houtkachel passend bij uw interieur.