Waar plaats je een houtkachel?

Overweegt u de aanschaf van een gezellige houtkachel voor in uw woning? Dat is een sfeervolle keuze. Maar waar plaatst u dan de houtkachel? Dat is een goede vraag die u natuurlijk voor de aankoop van de houtkachel beantwoord wilt hebben. U leest het antwoord van Goedkoopstekachels.nl in dit blog.

Waar uw houtkachel plaatsten?

Bij het plaatsen van een houthaard of houtkachel is het belangrijk dat u een veilige plek kiest en de kachel ook veilig aansluit. Dan weet u dat u voor vele jaren veilig uw huis kunt warm stoken. Onderstaand geven we u een aantal aandachtspunten.

Zelf uw houtkachel aansluiten?

Zelf uw houtkachel aansluiten is mogelijk, maar het biedt u geen enkele garantie. Daarom adviseren wij u om het aansluiten van een houtkachel aan een erkende vakman over te laten. Zo weet u zeker dat het aansluiten veilig en vakkundig gebeurt.

Houtkachel op de schoorsteen aansluiten?

Uw houtkachel moet inderdaad worden aangesloten op een schoorsteen. De schoorsteen is het kanaal waardoor de rook wordt afgevoerd naar buiten. Maar let op: is de schoorsteen al lange tijd niet gebruikt? Dan zijn er ook een aantal punten waar u op moet letten.

  • Kwaliteit van de schoorsteen: is de schoorsteen schadevrij en zit ie niet verstopt? In beschadigde wanden kan roet zich ophopen, waardoor er zelfs schoorsteenbranden kunnen ontstaan.
  • Diameter van de schoorsteen: als u een kachelpijp op de schoorsteen wilt aansluiten, moet de diameter van de kachelpijp en de aansluiting op de schoorsteen overeenkomen.
  • De lengte van de schoorsteen: hoe hoog is uw schoorsteen? Let op dat de schoorsteen en rookafvoer minimaal boven de nok van het dak uitkomen.
  • Materiaal van de schoorsteen: met een houtkachel worden hogere temperaturen gehaald dan met een ouderwetse open haard. Contoleer dus of het materiaal van uw schoorsteen bestand is tegen deze zeer hoge temperaturen.

Advies over het plaatsen van uw houtkachel

Waarschijnlijk heeft u zelf al een goede plek bedacht om u nieuwe houtkachel te plaatsen. Wij twijfelen er niet aan dat u ook echt een goede, verstandige en veilige plek heeft uitgezocht. Kiest u toch graag het zekere voor het onzekere? Dan adviseren wij u graag over het kiezen voor het plaatsen van de houtkachel. Bel ons voor meer informatie op 085-3010266 of mail naar info@goedkoopstekachelpijpen.nl.