Vuur stoken in de tuin, mag dat?

Er is de laatste tijd best veel te doen over het stoken van hout. Het veroorzaakt milieuvervuiling en stankoverlast. Het is zo dat de rook die vrijkomt bij het stoken van hout veel fijnstof bevat, en dat is schadelijk voor het milieu. Maar wie in de tuin hout stookt, en dat ook nog eens op een verantwoorde manier doet, houdt de overlast zeer binnen de perken. Dus ja, vuur stoken in de tuin is toegestaan! Bij Goedkoopstekachels.nl geven wij u een aantal tips voor vuur stoken in de tuin.

Overlast door hout stoken beperken

Hoe gezellig een vuurtje of barbecue ook kan zijn, je buren zijn er misschien minder blij mee. Sommige mensen vinden rook gewoon onprettig, anderen hebben gevoelige luchtwegen, astma of andere longziekten. Zij kunnen veel last hebben van uw tuinplezier. Houdt daar dus rekening mee!

Alleen kurkdroog hout stoken in de tuin

Wat voor binnen hout stoken geldt, gaat natuurlijk buiten ook op: stook alleen kurkdroog hout in uw tuin. Als het hout goed droog is, beperkt u de overlast van rook of stank voor anderen. Laat zelf-gehakt brandhout minstens 2 jaar drogen. Het hout is droog genoeg als het gebarsten is of de bast loslaat. Houdt bij het hout stoken vooral ook rekening met de windrichting, zodat de rook niet rechtstreeks bij uw buren naar binnen waait. Bij windstil of mistig weer kun je beter geen vuur maken, dan blijft de rook te veel op één plek hangen.

Overheidsregels voor vuur stoken in de tuin

Om vuur stoken in de tuin voor iedereen leuk te houden, heeft de overheid een aantal spelregels opgesteld. Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.

Wat is het beste hout om te stoken?

Brandbare blokken van geperst hout zijn het milieuvriendelijkst, als er maar geen toevoegingen in zitten. Gedroogd haardhout is ook een goed alternatief. Kies bij voorkeur voor brandhout met een FSC of PEFC keurmerk, dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen.

Veiligheid bij vuur stoken

Verlies de veiligheid niet uit het oog bij een vuurtje stoken in de tuin moet veilig gebeuren. Houd daarom altijd een emmer water en zand in de buurt, zeker in een droge periode. Of stook het vuur in een korf of vuurschaal. Zo verkleint u de kans dat het vuur zich kan verspreid en uw tuin of huis gevaar loopt.

Bekijk ons aanbod gezellige tuinkachels of houtkachels om met een gerust hart vuur te stoken in uw tuin.