Wat zijn de eisen waaraan een houtkachel anno 2021 moet voldoen?

 

Regelgeving voor houthaarden en houtkachel in 2021

‘Zitten is het nieuwe roken’, maar ook ‘hout stoken is het nieuwe roken’. Over wat nu precies echt ‘het nieuwe roken is’, zijn de geleerden het nog niet over eens. Feit is wel dat het beide als ongezond wordt bestempeld. Daarnaast is er ook nog een flinke discussie gaande over de milieuschade die houtkachels zouden aanrichten door de uitstoot die ze veroorzaken. Is het dus nog wel verstandig om een houtkachel te kopen? Die vraag krijgen we steeds vaker bij Goedkoopstekachels.nl. Daarom vertellen we u hieronder welke regels er gelden voor houtkachels en waar u op moet letten bij de aanschaf.

Hoe verstandig is het om een houtkachel te kopen?

Overweegt u om een gezellige houtkachel voor binnen of buiten te kopen? En twijfelt u of u dat wel moet doen, omdat veel mensen hout stoken ‘door een ander’ inmiddels als overlast ervaren? Het is heel jammer dat veel mensen er zo over denken, want overlast door houtkachels is op 2 manieren redelijk eenvoudig te voorkomen:

  1. door op een verantwoorde manier te stoken, en
  2. door gebruik te maken van een haard of kachel die geïnstalleerd is volgens de laatste regelgeving voor houthaarden en houtkachels in 2021.

Houtkachel kopen met het oog op morgen

Zowel online als in winkels is het aanbod houtkachels zeer groot. En ze verschillen uiteraard allemaal in prijs en kwaliteit. Maar waar moet u nu op letten bij het kopen van een houtkachel?

  • Heeft de houtkachel een typeplaatje?
  • Heeft het toestel een Ecolabel?
  • Voldoet de kachel aan het Ecodesign 2022 regels?

De moderne houtkachels- en haarden bij de meest leveranciers voldoen aan bovenstaande punten. Toch is het verstandig om te controleren of de kachel die u wilt kopen voorbereid is op de toekomst, zodat u onbezorgd hout kunt stoken.

Welke regelgeving is er op dit moment in Nederland

In 2005 is in Nederland de wettelijke regeling over houtkachels- en haarden afgeschaft. De enige regels die nu nog gelden zijn een rendementseis van 30% tot 50% (zeer laag), een eis van maximaal 12.500 mg/m3 CO-emissie (zeer hoog). Aan de uitstoot van stof of fijnstof worden geen eisen gesteld. Sinds 2018 geldt wel dat alle kachels die in Nederland worden gebruikt, een Ecolabel moeten hebben.

Ecodesign richtlijn voor nieuwe kachels vanaf 2022

Voor nieuwe kachels gaat vanaf 2022 een Europees productbeleid gelden: de Ecodesign richtlijn. Er mogen dan alleen kachels op de markt komen die aan typekeureisen voldoen. Als een toestel aan de typekeureisen voldoet, mag de fabrikant een CE-markering aanbrengen. De typekeureisen hebben betrekking op het rendement, de veiligheidsaspecten en de uitstoot (emissies).

Meer over regelgeving voor houthaarden en houtkachel in 2021?

Wilt u meer weten over de regelgeving voor houthaarden en houtkachel in 2021? Bel ons gerust voor meer informatie op 085-3010266 of mail naar klantenservice@goedkoopstekachelpijpen.nl. U kunt ons ook een bericht sturen via het contactformulier op de website.