Hoeveel vermogen (kW) heeft uw houtkachel nodig?

Als u een houtkachel in huis wilt plaatsen, moet het nominale vermogen van de houtkachel passen bij uw woonsituatie. Het nominale vermogen is het vermogen dat continu aan uw woning geleverd kan worden. Hoe weet u welk vermogen het beste bij uw woning past? Goedkoopste kachels geeft u tips, zodat u een houtkachel kan aanschaffen dat past bij uw woning!

Tip 1: Bepaal de functie

Het is belangrijk dat u van te voren bepaalt wat de functie van uw houtkachel moet zijn. U kan een houtkachel inzetten als sfeerverwarming, bijverwarming of als hoofdverwarming. Een houtkachel als hoofdverwarming heeft meer vermogen nodig dan bijvoorbeeld een houtkachel die enkel dient als sfeerverwarming. Het is hierbij belangrijk dat u geen houtkachel aanschaft met een te laag vermogen, want dan krijgt uw woning niet genoeg warmte. Houdt rekening met uw gewenste temperatuur wanneer u het vermogen van uw kachel bepaalt.

Tip 2: Bepaal het soort warmte

Bepaal vervolgens het soort warmte dat u wilt in uw woning. U kan bij houtkachels kiezen uit stralingswarmte, convectiewarmte of allebei. Stralingswarmte zorgt ervoor dat mensen en voorwerpen in de directe omgeving verwarmd worden. Convectiewarmte zorgt dat de gehele woonruimte verwarmd wordt, doordat de vrijgegeven warmte zich verspreid. Verschillende typen houtkachels wekken verschillende typen warmte op:

  • Een speksteenkachel wekt convectie- en stralingswarmte op
  • Een plaatstalen houtkachel wekt convectiewarmte op
  • Een gietijzeren houtkachel wekt stralingswarmte en/of convectiewarmte op

Tip 3: Bekijk het rendement

Het rendement van een houtkachel is van invloed op het vermogen dat u nodig heeft voor uw woonruimte. Wanneer een kachel een rendement heeft van 80% houdt dit in dat er 80% van de geproduceerde warmte in uw woning terecht komt. De andere 20% verdwijnt. Het is dus belangrijk dat u een houtkachel koopt met een hoog rendement. Hoe hoger, hoe efficiƫnter.

Tip 4: Houdt rekening met de isolatie van uw woning

Wanneer u een optimale isolatie heeft in uw woning gaat er minder warmte verloren. U kan dit achterhalen door te kijken in hoeverre uw woning muurisolatie, vloerisolatie en dubbele beglazing bevat. Heeft uw woning dit niet? Dan is er sprake van een slechte isolatie. Hoe meer muurisolatie, vloerisolatie en dubbele beglazing uw woning bevat, hoe beter de isolatie.

Vindt uw houtkachel bij Goedkope kachels

Bent u benieuwd hoeveel vermogen een houtkachel nodig heeft om uw woonruimte te verwarmen? Goedkoopste kachels heeft houtkachels met verschillende vermogens voor u klaar staan. Wij berekenen eenvoudig het optimale vermogen voor u. Mail of bel ons naar klantenservice@goedkoopstekachelpijpen.nl of 085-3010266 voor meer informatie.