Hoe werkt een pelletkachel en wat zijn de voordelen?

Verlangt u ook zo naar een kachel die ‘s avonds of in de winter uw woonkamer hult in een gezellige, knusse sfeer? Overweeg dan eens een pelletkachel. In dit blog van Goedkoopstekachels.nl leggen we uit wat een pelletkachel is, hoe deze werkt en wat de voordelen zijn. Lees daarom snel verder.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die u niet op gas, kolen of hout stookt. U stookt de pelletkachel namelijk op geperste houtstaafjes van ongeveer 2 tot 4 centimeter lang en 6 millimeter dik, ook wel pellets genoemd. De pellets zijn gemaakt van zuiver houtafval. Daardoor zijn pelletkachels milieuvriendelijk en zijn ze een efficiënt alternatief voor hout- en gaskachels.

De werking van een pelletkachel

Als u een pelletkachel wilt stoken, vult u het reservoir van de kachel met pellets en stelt de gewenste temperatuur in. De kachel zorgt er vervolgens voor dat de ruimte behaaglijk warm wordt. Wanneer u de kachel aanzet, gebeurt er het volgende:

  • De pellets worden met een schroef vanuit de bunker omhooggebracht.
  • De pellets glijden in de branderbak, die zich voor ongeveer ⅔ vult.
  • De gloeipen wordt aangestoken tijdens het vullen van de branderbak.
  • De rookventilator gaat draaien en blaast de lucht door de buis waarin de gloeipen zit.
  • De lucht wordt warm, de pellets gaan smeulen en vatten vlam.
  • De rookgasventilator zuigt de rookgassen uit de kachel en blaast ze in de schoorsteen.
  • De convectie ventilator zuigt de lucht uit de ruimte aan, leidt deze langs de brandkamer en blaast haar opgewarmd de ruimte weer in.

Voordelen van een pelletkachel

Een pelletkachel heeft diverse voordelen. Zo kan het rendement van een pelletkachel oplopen tot maar liefst 90 procent ten opzichte van ‘gewone’ kachels. Ook stoten ze in vergelijking minder fijnstof uit. Een pelletkachel verspreidt de warmte mooi egaal door de ruimte en het gebruiksgemak is groot. Daarnaast is een pelletkachel gemakkelijk schoon te maken.

Interesse in een pelletkachel?

Wilt u meer weten over de werking van een palletkachel? Of wilt u een pelletkachel aanschaffen? U kunt ons bellen op 085-3010266 of u kunt een e-mail sturen naar klantenservice@goedkoopstekachelpijpen.nl. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen. Goedkoopste Kachels heeft antwoord op al uw vragen en adviseert u graag over de pelletkachel die bij u past.