Hoe ver moet een houtkachel van de muur staan?

Bij het installeren van een houtkachel moet u met verschillende punten rekening houden. Hoe u de kachel installeert, verschilt per type. De ene kachel is de andere niet. Voor iedere houtkachel gelden andere specificaties en voor iedere situatie gelden andere eisen. Het is voor gezondheids- en veiligheidsredenen belangrijk dat u wel weet waarop u moet letten. Er zijn een aantal punten die voor iedere houtkachel opgaan. Hoe ver moet een houtkachel van de muur geplaatst worden? En hoe plaatst u de afvoer? Goedkoopste kachels vertelt u er alles over.

Luchtaanvoer

Het is voor iedere houtkachel verschillend waar de luchtinlaat zich bevindt. Wat wel voor iedere houtkachel hetzelfde is, is dat er een vrije inlaat van lucht nodig is. Zuurstof is namelijk noodzakelijk om hout te verbranden. Een goede luchttoevoer levert een optimale verbranding op. Zorg ervoor dat er goede ventilatie in de ruimte is, zodat er veel zuurstof is om op te nemen. Ook is het bij sommige houtkachels mogelijk om een buitenluchtaansluiting te monteren. De houtkachel haalt dan zuurstof van buiten in plaats van uit de ruimte zelf. In ruimtes waar weinig ventilatie aanwezig is of in goed geïsoleerde woningen is dit uitermate geschikt.

De afvoer

Ook de locatie van de afvoer verschilt per houtkachel. De ene kachel heeft de afvoer aan de bovenzijde, terwijl de andere kachel een afvoer aan de achterzijde heeft of zelfs nog één aan de zijkant. De aansluiting moet altijd luchtdicht zijn. Anders kunnen rookgassen ontsnappen. Dit is nadelig voor de kwaliteit van het rookkanaal. Met een slecht rookkanaal zal uw houtkachel nooit goed branden.

Het plaatsen van een houtkachel

Een houtkachel moet altijd waterpas geplaatst worden. Het is belangrijk dat uw vloer bestand is tegen hitte. Heeft u een vloer van keramiek, beton of natuursteen? Dan is er geen probleem. Heeft u een vloer van laminaat of hout? Gebruik dan een vloerplaat. Bij het plaatsen van uw houtkachel, moet u rekening houden met de afstand tot de muur. De minimale afstand tussen uw houtkachel en de muur verschilt per model en merk. De afstand is onder andere afhankelijk van de isolatie van uw houtkachel. Het kan zijn dat er extra isolatie nodig is. Er moet daarbij genoeg ruimte zijn voor de condens om te ontsnappen. Er is hiervoor minimaal 40 mm tussen de isolatie en buitenwand nodig.

Laat uw houtkachel plaatsen door Goedkope kachels

Op de vraag “hoe ver moet een houtkachel van de muur?” heeft Goedkoopste kachels een antwoord. Laat uw houtkachel door ons plaatsen om verzekerd te zijn van een goed en veilig resultaat. U schakelt ons in door ons te bellen op 085-3010266 of ons te mailen naar klantenservice@goedkoopstekachelpijpen.nl.