Hoe heet wordt een houtkachel?

Tegenwoordig hebben de moderne houthaarden en -kachels een hoog rendement, van wel 80 tot 85%. Daarnaast hebben ze een erg schone verbranding en een laag brandstofverbruik. Dit komt doordat de verbrandingstechnieken sterk zijn verbeterd in vergelijking met een oudere haard of kachel of zelfs de ouderwetse open haard, die slechts een rendement heeft van 15%. En omdat houtkachels een hogere temperatuur bereiken dan bijvoorbeeld de open haard, stoken ze schoner en effici├źnter. Maar hoe heet wordt nu eigenlijk een houtkachel? U leest het hieronder.

Houtkachel versus open haard

Maar eerst: hoe komt het eigenlijk dat de open haard uit de gratie is geraakt en de houtkachel zo’n grote opmars maakt? Het zal u niet ontgaan zijn dat de energieprijzen voor gas en elektriciteit steeds hoger worden. Dat maakt hout stoken tot een populair alternatief om warmpjes de winter door te komen. Waar de open haard het op milieugebied behoorlijk laat liggen vanwege de forse CO2-uitstoot, legt hij het nu af tegen de moderne houtkachel.

Schoner stoken met houtkachel

Hoe kan het dat een houtkachel zoveel schoner is dan een open haard? Alle houtkachels zijn gesloten en voorzien van een glazen raam of deur waardoor er geen warmte verloren gaat. De temperatuur wordt hierdoor zo hoog mogelijk gehouden en alle stoffen die vrijkomen worden optimaal verbrand. Een hoge temperatuur zorgt er ook voor dat het rookkanaal schoon blijft.

Temperatuur van de houtkachel

En dan komen we bij het antwoord op de vraag: ‘hoe heet wordt een houtkachel?’ Schrik niet: de temperatuur in een houtkachel kan oplopen tot wel 900 graden Celsius. Dat betekent dus wel dat daardoor de buitenkant van de kachel behoorlijk warm kan worden. Gebruik daarom altijd ovenhandschoenen als u de kacheldeur opent of de luchtschuiven bedient. Wilt u weten hoe heet ├║w houtkachel wordt? Gebruik dan een handige pijp thermometer die u met een magneet op de kachelpijp bevestigd. Hiermee kunt u zien of u op een verantwoorde en zuinige wijze stookt.

Houtkachel kopen?

Wilt u ook een houtkachel kopen? Kijk dan rustig rond in onze webshop en vergelijk de rendementen van de verschillende houtkachels. Advies nodig? Neem dan contact op met Goedkoopste kachels via 085-3010266, of klantenservice@goedkoopstekachelpijpen.nl.