Een houtkachel in de tuin, mag dat?

Wat mag er wel niet bij vuurtje stoken in de tuin?

Zit u in de zomer graag tot in de late uurtjes in uw tuin te genieten van familie en vrienden, of juist van de stilte om u heen? En wilt u dat graag doen bij een gezellig knapperend vuurtje? Dan zou een houtkachel in de tuin natuurlijk een fijne, knusse en warme aanvulling voor u kunnen zijn. Maar veel mensen vragen zich af of een houtkachel in de tuin wel mag om een gezellig vuurtje te stoken. Zeker gezien de steeds strenger wordende milieunormen. Goekoopstekachels.nl geeft antwoord op de vraag: ‘een houtkachel in de tuin, mag dat?’ U leest het antwoord hieronder.

Regels voor houtkachel in de tuin

Een buitenkachel zorgt met dat flakkerende vuurtje voor extra sfeer in de tuin. Het antwoord op bovenstaande vraag luidt dus: ‘ja, een houtkachel in de tuin is toegestaan’. Maar er zijn wel een aantal regels voor het stoken van een houtkachel in de tuin.

Regelgeving rond buitenkachels

Een gezellig vuurtje in de tuin. Iedereen houdt er wel van. Vuurkorven, gelpotten, vuurpotten en vuurfakkels worden door veel mensen gebruikt. Het enige wat daarbij niet mag is om het vuur te hoog laten oplaaien. U snapt dat daar een groot brandrisico aanzit voor de omgeving. Dus als u een vuurtje stookt in een houtkachel weet u zeker dat u het vuur altijd onder controle heeft.

Welke soorten hout stoken?

Wat veel mensen niet weten, maar wat wel belangrijk is om te weten, is dat u niet zomaar alle soorten hout mag opstoken in uw houtkachel. Snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout mag u niet gebruiken als brandstof. Het advies is om uitsluitend onbehandeld (schoon) hout zonder impregneermiddelen, lijm, beits of verf te stoken. En bij voorkeur is dat ook nog helemaal droog hout. Droog hout herkent u aan de scheuren in het hout en aan de schors die er los omheen zit.

Beperk overlast

Een lekker vuurtje stoken in uw houtkachel in de tuin mag dus. Maar u snapt dat het daarbij wel gewenst is dat u de overlast voor uw buren en het milieu zoveel mogelijk beperkt houdt. Rook- en stankoverlast en schadelijke stoffen in de lucht moet u tot een minimum beperken. En tot slot adviseren we u om niet te stoken als het mistig of windstil is. Dan blijft de rook enorm lang hangen. En let ook op of het rookkanaal van uw houtkachel aan alle eisen uit het bouwbesluit voldoet.

Meer weten over houtkachels?

Wilt u meer weten over houtkachel en wat er wel en niet mee mag? Bel ons voor meer informatie op 085-3010266 of mail naar klantenservice@goedkoopstekachelpijpen.nl. Of stuur ons een bericht via het contactformulier op de website.